Houbařská sezóna v České republice je tradičně spojována s podzimními měsíci, především zářím a říjnem. V těchto měsících se začínají objevovat různé druhy hub, které jsou vhodné k sběru a konzumaci.
Ale jak je vidět, není třeba čekat na podzim. I v srpnu se dají nasbírat krásné košíky plné hub. Podívejte se v Galerii na krásné úlovky.
Mezi nejběžnější a oblíbené druhy hub, které se v České republice sbírají, patří například hřib červený, hřib dubový, klouzek obecný, bedla jedlá a mnohé další.
Je důležité zdůraznit, že při sběru hub je nutné dbát na odbornou znalost a opatrnost, protože některé druhy hub mohou být jedovaté a nesprávná identifikace může mít vážné následky.
Pokud nejste zkušený houbař, doporučujeme se seznámit se s různými druhy hub, využívat rady zkušených houbařů a odborníků mykologů, používat houbařské atlasy a v případě nejistoty raději houby nesbírat.
Zrovna nedávno byli houbami otráveni tři lidé v Austrálii. Zatím se neví jestli je to náhoda nebo úmysl.
Houbaření má dlouhou tradici v české kuchyni a mnoho lidí se každý podzim těší na sběr čerstvých hub, které poté mohou připravit do různých pokrmů, jako jsou smaženice, polévky, omáčky nebo nasušit houby pro zimní období.